Actueel

Vital Places verdubbelt prijzengeld

Joost Valk architect en initiatiefnemer van Vital Villages stelt 5.000 EURO beschikbaar aan procesgeld. Hiervoor zal hij de groep begeleiden in de haalbaarheidsfase. "We kunnen zo snel van Haalbaarheidsstudies tot haalbaar Projectplan komen waarin ruimtelijke, juridische, planologische en financiële haalbaarheid van het Hof-plan verder is uitgewerkt en onderbouwd.

Pauline wint tweede prijs

Pauline Maat was al publiekslieveling met haar Groenste Idee voor 'Tiny huisjes in Haarlemmermeer' De jury beloonde haar met een tweede prijs en zo ontving ze uit handen van wethouder Duurzaamheid een cheque van 5.000 EURO. Een geweldig resultaat voor een vliegende start om haar plannen werkelijkheid te maken, een eigen 'Tiny huis' samen met anderen in een hofje. We gaan vanaf nu direct aan de slag en werken samen aan de eerste Vital Village Hof in Haarlemmermeer met plaats voor ca 10 super duurzame 'Tiny huisjes'. Pauline doet dit niet voor haarzelf alleen en haar vriend, ze heeft inmiddels al mede bewoners gevonden die samen met haar willen wonen.

Deze week starten we met de eerste Hofmakers bijeenkomst. We bespreken dan het proces met deze eerste Hofmakers. Blijf op de hoogte van de vervolgstappen via deze pagina en wordt vrienden van de  Facebookpagina

Hedendaagse Hofjes

Het creëren van een Hofje is een van de mooiste manieren om de missie van Vital Village helpen waar te maken, en dat kan in iedere wijk of woonplaats op een stukje grond van ca 2500 m2. Ken jij zo'n stuk grond? Ben jij op zoek naar een betaalbare kleinere woning voor de duur van minimaal 10 jaar en wil jij graag iets betekenen in het opzetten van zo'n hof? Dan zijn wij op zoek naar jou. Je kunt ons helpen met tips en aansluiten bij een van de lopende initiatieven of wanneer je de mogelijkheid hebt om te helpen bij het opstarten van een nieuwe groep bewoners dan helpen we je met een Hofjes initiatief.

Samen een hofje maken is een proces waar natuurlijk wel wat vrije tijd en energie in gaat zitten. Wij hebben hiervoor proces begeleiding beschikbaar met professionals die je hierbij gaan helpen. De beloning is dat je mee vormgeeft aan je woning en je eigen buurt. Samen bepalen jullie de 'samen-leef-regels'. Van het bijeenbrengen van de eerste Hofmakers en het benoemen van de Hofmeester of Hofdame, het opzetten van een Deelgenootschap en uitwerken van een projectplan tot en met de vergunningen en financiering. Maar ook met de realisatie begeleiden wij de hofmakers met een team van ervaren deskundigen.

Naast de procesbegeleiding helpen we ook bij het visualiseren van de woningen naar ruimtewens en behoeften waaronder ook mogelijk mantelzorg of aanpassingen voor minder validen. Aan alles wordt zo met elkaar gedacht en samen worden de keuzes gemaakt en vastgelegd en zo ontstaat er een hedendaags hofje met eigen identiteit en signatuur van de bewoners. Maar ook met duidelijke afspraken dus wat ieder kan en mag verwachten van elkaar. Wordt het een hofje van creatieven, van verzorgenden, van muzikanten of van diversiteit? Kijk je liever mee van een afstandje en wil je toch graag in zo'n hofje wonen. Ook naar jou zijn we op zoek.