Basisbehoefte

food, shelter, socialization

 VOEDSEL

De eerste basis behoefte voor de mensen is voedsel. Wij willen steeds meer weten waar ons eten vandaan komt. We ontdekken de betekenis van 'je bent wat je eet' en leefstijl en gezondheid staan centraal in je persoonlijke vitaliteit. Zelf laten groeien van groente en fruit in en om je huis, delen en ruilen van wat je hebt met anderen is normaal, samen recepten uitwisselen en eten bereiden kan heel leuk zijn.


Fruit Your World is een organisatie waarmee we samenwerken voor placemaking op locatie. Het planten van één fruitboom kan namelijk al een groot verschil maken. Met het maken van een goed ontwerp voor de buitenruimte maken we een verschil. Eigen voedsel verbouwen en eetbaar siergroen gaan daar hand in hand. Van buurtgaardjes en moestuinen tot en met heuse voedselbossen. Het zal allemaal integraal onderdeel uit gaan maken van Vital Villages als we hier samenwerken.

ONDERDAK

Na voedsel is onderdak de tweede basis behoefte. Wij verblijven in ons klimaat 80% van onze tijd binnen en daarom is het belangrijk om je lichaam en geest met de fysiologische omgevingsfactoren te voeden. Gezond materiaalgebruik, daglicht, zelfreinigende lucht, water-vitalisatie zijn standaard voor ons. Regenwateropvang voor sanitair, energie leverend is ons normaal.


Een onderdak in West Europa zou er moeten zijn voor iedereen. Helaas is er vanuit de aanbod gedreven markt een schaarste ontstaan voor kleine betaalbare wooneenheden. Om kwalitatief hoogwaardige en aanpasbare woningen te maken gebruiken we alle toepasbare kennis van klimaat, technologie, materiaaltoepassingen, energie huishouding op basis van zon, van zelfreinigende binnenlucht tot vitaliserend water. Vitaliteit en welzijn van mens, plant en dier staat voorop.

SOCIALISATIE

In een inclusieve maatschappij maken we flinke stappen met de 'participatie', iedereen doet mee. Op basis van gelijkwaardigheid en menswaardigheid werken we samen aan de groei van hofjes, buurten en wijken, aan delen van onze leefomgeving, aan onze samenleving. Elk talent telt mee en vult een andere aan. Door alle mensen met hun aangeboren 'talent' te betrekken groeit de inclusieve samenleving.


Stichting de Toekomst heeft bewezen met project WeZijnEr dat iedereen mee kan en mag doen en daarmee neemt eenzaamheid, de zorgvraag af en neemt vriendschappelijkheid en nabuurschap toe. Deze aanpak is gebaseerd op ABCD, wat staat voor Asset Based Community Development. Vanuit deze aanpak zoeken we naar talenten van mensen die bij de opgave past, dit is belangrijk om een gevoel van veilig-zijn-en-er-bij-te-horen te laten groeien voor ieder mens.