De wereld van nu - 2030

11-05-2019

Het is vandaag 22 april 2030, het is al weer een tijdlang warm een droog, de lentes lijken steeds meer op de zomers van vroeger. Vital Villages staat inmiddels bekend als een van de nog altijd groeiende beweging op het gebied van het ontwikkelen van wonen als een service. Op basis van zelfsturende teams en samenwerking met marktpartijen die vooruitstrevend zijn in circulair denken en doen wordt er letterlijk en figuurlijk flink aan de weg getimmerd. In een groeiend aantal projecten zoeken we met elkaar naar de behoeften, de vragen en uitdagingen om samen te werken aan integrale oplossingen voor een Vitale en Inclusieve samenleving. Wij bouwen al jaren gezonde huizen die ons leven energie geven en voeden, net als bomen. We maken daarom 'steden als bossen' en leren de natuurlijke ecosystemen steeds beter na te bootsen en te integreren in onze artificiële wereld. Vital Villages staat voor samenwerking van alle talenten, we werken als een ecosysteem, alles en iedereen vult elkaar aan. Oude kennis van natuurlijke en hergroeibare materialen en grondstoffen wordt rijkelijk aangevuld met kennis van technologie. Iedereen doet er toe, elk talent telt en geen idee is ons te gek. Onze omgeving komt steeds meer in interactie met onszelf, de mensen om ons heen maar ook de gebouwde huizen werken steeds meer samen, je huis leert van jou en jij van je huis. Je huis kan gaan aangeven hoe je voelt en zich daarop aanpassen qua licht, geuren, akoestiek. Jij en je omgeving zullen steeds meer één worden en meewerken aan een gezonder en gelukkiger leven voor jou, je dierbaren en alle leven op aarde. We planten bomen voor fruit, voor rust en ruimte. We maken tuinen voor de sier maar ook om van te eten. Voedselbossen leren ons dat diversiteit ook in de natuur zorgt voor minder beheer en ons kan voeden. Je neemt al enkele jaren deel aan Vital Villages door het gewoon te doen en je bouwt ook mee aan een samenleving waarin we kritisch maar vooral positief met de snelle veranderingen leren omgaan. We leren met elkaar en leren van elkaar. Door samenwerken gaan we elkaar steeds beter leren kennen en gaan we elkaar helpen de veranderingen te implementeren in ons leven. Wij inspireren elkaar om ons eigen leven en dat van anderen te verbeteren en bouwen Vital Villages met en voor onze kinderen van de toekomst.

Maar waarom?

De wereld raakte voller en vervuild en dagelijks bombarderen de media ons met beelden van de toenemende problemen op deze aarde waaronder ook sociaal onrecht, oorlog, klimaatveranderingen, en de gevolgen daarvan voor ons leven op aarde. Nieuwe generaties doorzien dat we van shame en blame er niet komen. Share en Care is het nieuwe adagium. Toenemende gezondheidsproblemen zijn aan de orde van de dag. Vooruitgang in de medische wereld leidt tot steeds vroegere signalering van chronische en dodelijke aandoeningen, en symptoombestrijding lijkt nog steeds voor een grote groep gangbare weg hoewel complementaire zorg nu geïntegreerd is. Preventie lijkt belangrijker dan ooit. De oorzaken van ziekte aanpakken waarbij omgevingsfactoren, leefstijl en voeding weer op de agenda komen bij een bezoek aan de dokter staan anno 2030 op de agenda, langzaam maar zeker, stapje voor stapje komen we toch verder. Wij zijn anno 2030 met grote groepen mensen zelf aan de slag gegaan om vitaler te worden omdat het vertrouwen in de wetenschap alleen, de technologische vooruitgang niet meer houdbaar bleek. De gezondheidszorg die sinds de dertiger jaren een door Big Pharma gestuurde en gedomineerde medische wereld geworden is komt aan zijn grenzen van bestaan. Circulair denken na het oude lineaire 'wieg tot graf' denken vraagt nog altijd om verandering, te beginnen bij onszelf. Veel mensen zijn bezig zichzelf opnieuw uit te vinden, daar begint het steeds weer opnieuw mee en samen werken aan een vitaler en inclusievere samenleving geeft de nodige energie en helpt je bij het vinden van je doelen die er toe doen.

Hoe gaat dat dan?

We worden steeds ouder, kindersterfte neemt af en de gemiddelde leeftijd loopt op, niet zelden tot over de honderd. Maar grote groepen worden nog steeds ziekelijk ouder en is teleurgesteld en niet gelukkig, en dat is niet fijn. Technologie helpt ons wel voor een deel en kan ons nu in 2030 al helpen door te waarschuwen dat we een hartaanval of een beroerte gaan krijgen. Hulpdiensten kwamen onlangs zelfs eerder aan dan dat ze nodig waren. De man in kwestie zat op zijn stoel netjes zoals zijn telefoon hem gewaarschuwd had, maar de hartaanval bleef uit? De veranderende tijd, waar technologie exponentieel ontwikkeld, gaat gepaard met een groeiend gevoel van onbehagen het niet meer te kunnen overzien van de snelheid van verandering. Kinderen zijn vergroeit met hun beeldschermen en virtuele wereld. Kunstmatige intelligentie zorgt er voor dat robotisering steeds meer taken van ons gaat overnemen, banen verdwijnen maar vrije tijd neemt dus ook toe.

Het goed nieuws is dat we in 2030 hierdoor ook nog veel meer tijd hebben gekregen voor compassie met onszelf, voor elkaar en met elkaar. Compassie is normaal geworden. Sociale ontwikkeling gaat van zorg hebben over iemand via zorgen voor elkaar naar zorgen mét elkaar. De problemen die we vroeger tegen kwamen lijken op te lossen nu quantumfysica de meest mystieke en alternatieve gezondheidstherapieen heeft gedemystificeerd. Je hoeft er niet meer in te geloven. We verbinden ons aan elkaar als EEN en aan concrete plannen zoals Vital Villages en anderen initiëren en zorgen dat het ook echt voor elkaar komt, wat we samen willen. Dat is ons groeiende en bloeiende bewustzijn, dat het ook gaat lukken samen, met elkaar, dat wat wij willen in overeenstemming komt met dat wat ook de anderen willen.

Wat is er al?

In deze exponentiele tijden komen technologische ontwikkelingen steeds verder in ons dagelijks leven binnen tot en met implanteren van chips en sensoren in en aan je lichaam. De chip is de nieuwe tattoo, als je er eenmaal 1 hebt wil je er meer. Zelflerende algoritmes bepalen misschien je keuze wat je gaat doen vanavond, van welke muziek je houdt, welk automerk je favoriet is en welke maaltijd vandaag het beste bij je past. Zelflerende algoritmes stellen je een nieuwe partner voor die beter bij je past en laat anderen weg met wie je het niet eens hoeft te proberen. Deze vooruitgang is al enkele jaren aan de gang en lijkt maar moelijk te stoppen, wel nog steeds te hacken helaas. Pas werd een oudere vrouw van 110 gematched aan een jongeman van net in de 20 jaar, ze hebben het geweldig leuk samen, ze sporten dagelijks samen en bezoeken musea. Pas nog sprak de vrouw nog over de #metoo discussie die zó 2018 is, ze kon zich nauwelijks nog voorstellen dat men zich in die tijd zo druk maakte daarover.

Gelukkig komt er nog altijd steeds meer oude, vergeten kennis van de kracht van de natuur, haar bedreigingen maar ook haar genezende werkingen door zuiverend licht, zelfreinigende lucht, vitaal water, genezende kruiden en planten, boomsoorten en hun bijdrage aan de vruchtbare bodem en voeding voor mensen naar boven. De herwaardering van oude rituelen en gebruiken van lang vergeten culturen komen steeds weer afwisselend in zwang. We zijn als het ware "vooruit naar vroeger" gegaan, gebruik makend van de kracht van de natuur en met slimme toepassingen van de technologische ontwikkelingen en ontdaan van je-moet-er-in-geloven door de quantum fysica. We leven nu in een tijd waarin tal van banen overgenomen zijn door robots. We kunnen voor een fractie van de kosten in 2018 wonen, ons verplaatsen in steeds schonere vliegtuigen en persoonlijke drones en zelfrijdende auto's. We hebben veel meer tijd om na te denken onderweg en samen te werken aan de uitdagingen van vandaag, 22 april 2020. Een ding staat buiten twijfel we lossen het op, met elkaar, voor de komende generaties. Snelheden nemen toe. In Japan ontwikkelde men een trein die in 2018 nog 600 km per uur ging, nu gaat de nieuwste 1800 km, dat is trouwens 3x zo snel over exponentieel gesproken. Met de hyperloop kunnen we in 10 minuten van Schiphol naar Groningen en in 20 minuten van Amsterdam naar Parijs.

Sociale ontwikkelingen vallen steeds meer samen met de toename van bewustzijn en verbinding met universele waarden waaronder de Liefde met hoofdletters, waarin we allen één worden. We gaan van zorg hebben over iemand, via zorgen voor elkaar, naar zorgen met elkaar voor 'onze' vitale wereld en alle leven op aarde. We zijn flink op weg naar die droom van een Inclusieve samenleving voor wie het maar wil zien. Daarin is de groeiende behoefte aan toename van het genereren van ideeën en creatieve toepassingen voor oplossen van gerezen problemen uit het verleden nog niet van de baan. Aan creativiteit om en manieren om de ideeën toe te passen dus geen gebrek, de enige taken die computers vandaag de dag, 22 april 2020 nog altijd niet van ons heeft kunnen overnemen van de menselijke creativiteit.

Joost Valk